Pages

Wednesday, December 12, 2012

Aiskrim + Sup Soo Hoon

Semalam buat aiskrim perisa coklat..terjumpa resepi kt tenet...lupa lak nama blog tu sb terus print resepi je..sedap aiskrim ni...macam beli kt kedai..

Resepi :
3/4 tin susu pekat - kurang manis
1 biji telur
2 sudu besar ovalette
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar serbuk koko
1 tin air suam - tujuan : nk bg telur masak ckit
bahan hiasan - coklat urai/ceri/apa2 je la...

Cara :
campur semua bahan kecuali bahan hiasan. blender sp kembang..(mixer tak ada..jd,guna blender)...masuk dlm bekas & letak dlm pembeku sehingga separuh beku..(<2 jam) 

Keluarkan...n blender lg sekali dgn tahap paling max...lebih kurang 5 minit...siap..masukkan dlm bekas. Tabur hiasan & simpan tempat pembeku lg sekali...>10 jam dh boleh mkn...



Minggu lepas hari sabtu..malas sgt nk masak...so,ina try buat sup soo hoon ringkas..

Tumis bawang merah & putih yg dimayang sehingga kuning...masukkan air n lada hitam yg ditumbuk...masukkan carrot..

Bila mendidih..pecahkan telur..masukkan perasa garam,aji & ckit gula..bila telur masak...masukkan soo hoon yg telah dibersihkan & sawi..jgn terlalu lama masaknya...siap


No comments:

Post a Comment